1

Da li vam je ovo prvi posao kao freelancer ili imate iskustva koja biste možda podelili sa nama ??

41 comments

 • 0
  Avatar
  janesmith4k

  prvi. mada nesto nema posla  :? je li cesto tako?

 • 0
  Avatar
  Tijana Stepic
  Pa i meni je ovo prvi posao. Gledala sam i neke druge sajtove, ali tu se nadmećes sa drugima oko posla (uglavnom najniza cena pobedi) i niko ne garantuje da ćes dobiti novac od klijenta za prevod... Zato mi se gengo sviđa. Mislim da ne postoji, ili bar ja nisam naisla, ni jedan ovakav sajt. Steta samo sto nema vise posla, ali nadamo seee... :)
 • 0
  Avatar
  radujkovicnikola

  pozdrav. registrovao sam se na sajt i hteo da rešim test ali nije dostupan za srpski jezik. dali neko može da mi kaže šta dalje da radim jer kad god se logujem na sajt uvek mi prikaže stranicu sa testovima.

 • 0
  Avatar
  Jasmina (EN>SR Language Specialist)

  @radujkovicnikola: Pogledajte informacije na sledećem linku, možda pomogne: https://support.gengo.com/entries/23764762-I-can-t-find-the-test-for-my-language-pair

  Pozdrav,

  Jasmina

 • 0
  Avatar
  radujkovicnikola

  Hvala na odgovoru. Sad mi je sve mnogo jasnije.

 • 0
  Avatar
  Nataša

  Da li su vama do sada stizale ocene za prevode i komentari od Senior Translator-a? Ja sam prevela nekoliko hiljada reči kad je bilo ono za TripAdvisor, ali mi nisu stizale nikakve ocene, niti komentari - samo sam videla ocenu na sajtu, bez ikakvih drugih detalja. Posle toga sam uradila jedan prevod od bukvalno 5-6 reči i za to mi sad stigoše i ocena i komentar. Ne razumem :)

 • 0
  Avatar
  Nataša

  A da odgovorim na pitanje koje je Tijana postavila - radim povremeno na oDesk-u, ali slabo ima prevodilačkog posla za naš jezički par. Uglavnom radim SEO (re)writing. Jeste da se nadmećeš sa drugima oko posla i da najniža ponuda uglavnom pobedi, ali isplata je garantovana ako izabereš posao koji se plaća po satu. Ne znam kako je na drugim sajtovima.

 • 0
  Avatar
  Vladimir

  Ja sam samo dobio onaj quality review koji se vidi kada uđeš na svoj dashboard, a svi TripAdvisor prevodi su mi bili auto approved posle 7 dana...

 • 0
  Avatar
  Nataša

  Isto i kod mene, pa me čudi zašto su našli za shodno da mi pošalju ocenu i komentar za 5-6 reči prevoda, a za hiljade prevedenih reči ništa.

 • 0
  Avatar
  Vladimir

  Pa koliko sam ja to shvatio, sve zavisi od klijenta za koga prevodiš.

 • 0
  Avatar
  Nataša

  Zar nije Senior Translator neko koga Gengo angažuje da proverava kvalitet prevoda freelancer-a?

 • 0
  Avatar
  Vladimir

  Pa da ali čisto sumnjam da su seniori proveravali sve prevode za TripAdvisor, poludeli bi svi do jednog. :-D

  A taj posao gde si prevela par reči i dobila komentar je verovatio bio Pro, dok su svi TripAdvisor poslovi bili Standard...

 • 0
  Avatar
  Nataša

  Haha, to jeste, ali su možda proveravali nasumično izabrani uzorak.

  Jeste ovaj posao za koji sam dobila komentar bio Pro.

  Inače, piše li vama brzina (units/hour)? Trebalo bi i to da piše ispod QUALITY.

 • 0
  Avatar
  Vladimir

  Meni ne piše.

 • 0
  Avatar
  Jovanka

  Što se tiče brzine prevođenja, trenutno se radi na tome jer postoje neki tehnički problemi. O tome detaljnije možete pročitati ovde: https://support.gengo.com/entries/29427760-Scorecards-data-inaccuracy

  Meni je stigla ocena i komentar za samo jedan iz grupe prevoda za TripAdvisor, ali mi idalje nije jasno zašto su ocenili samo jedan, kad u njihovom objašnjenju piše da ocena predstavlja prosek od 5 obavljenih poslova.

   

 • 0
  Avatar
  Nataša

  Videla sam za tehničke probleme, ali ta tema je otvorena 24. marta, a poslednji komentar je napisan početkom juna, što znači da nisu baš brzi što se tiče otklanjanja problema :/

  Ni meni nije jasno zašto su napisali (sasvim suvišan) komentar za prevod od 5-6 reči (prevod koji je ocenjen desetkom), a za mnogo obimniji prevod sa nešto nižom ocenom ništa (a taj bi mi komentar ipak bio korisniji).

 • 0
  Avatar
  Tijana Stepic
  A da li neko ima iskustva sa CAT programima za prevođenje?
 • 0
  Avatar
  Nataša

  Isprobavala sam Wordfast i SDL Trados, ali nisam do sada imala prilike da radim na prevodilačkim projektima koji zahtevaju upotrebu tih alata. Čini mi se da su korisni prvenstveno u stručnim prevodima, gde je potrebno dosledno se držati terminologije, a za "obične" i književne prevode ne služe dobro.

 • 0
  Avatar
  Tijana Stepic
  @Nataša tako se i meni činilo kada sam čitala opise programa. A jel ima negde da se pogleda trial verzija ili si ih isprobala u originalu?
 • 0
  Avatar
  Nataša

  Hm... ovde zvanično mogu jedino da napišem da se potrudiš da nađeš trial verziju ili kupiš original, i da nikako ne koristiš torente ili warez sajtove, pošto oni nude piratske verzije (a protiv piraterije se, naravno, treba boriti svim silama!).

 • 0
  Avatar
  Tijana Stepic
  Naravno,hvala na upozorenju :)
 • 0
  Avatar
  Nataša

  Da li je bilo nekog posla za naš jezički par nakon onih prevoda za TripAdvisor? Ja sam još jedan kratak prevod (5-6 reči) uradila nakon toga, ali možda ja ne proveravam dovoljno često ima li dostupnih projekata....

  Takođe, da li se neko kvalifikovao kao prevodilac za 2 jezička para? Da li se u tom slučaju dobijaju odvojene ocene za te parove? Bilo bi logično da se dobijaju, ali kod mene za sada stoji samo jedna ocena (doduše, nisam ništa prevodila u drugom paru).

 • 0
  Avatar
  Tijana Stepic
  Nije bilo više ničega, koliko ja znam... Nadam se da će im trebati prevodi i za zimovanja :)
 • 0
  Avatar
  katarinajovcic90

  Da li neko moze da mi kaze kako da podignem novac koji mi je stavljen na Skrill. Otvorila sam racun u banci Intesa, tamo su mi pre nedelju dana rekli, kad mi je bio uplacen novac, da treba da sacekam nekoliko dana da novac legne na intesa racun. Evo proslo je nedelju dana, otisla sam da proverim i jos uvek nista, i sad nemaju pojma da mi kazu sta da radim. Ne znam da li tamo na skrillu treba nesto da kliknem, ili mogu da podignem samo ako imam tu Skrill karticu???

 • 0
  Avatar
  katarinajovcic90

  Ohh, sad vidim da sam trebala da idem na withdraw na Skrillu O.o nema veze :D

 • 0
  Avatar
  Jovanka

  @Katarina

  Možda je već kasno, ali sam tek sada pročitala tvoj post. Ako si već povukla sredstva sa Skrill-a na bankovni račun, spremi se da budeš neprijatno iznenađena sa sumom koja će ti zaista biti uplaćena. Bar je to bio moj slučaj i volela bih da je usamljen. Naime, nakon što sam povukla sredstva na račun, već sledećeg dana su me zvali iz banke da dođem da potpišem izjavu o poreklu priliva sredstava. Potom sam morala da sačekam još dva sata da se to proknjiži i ponovo da idem u banku da bih podigla novac. Suma je međutim bila umanjena za oko 25% provizije na ime inostranih troškova transfera posredničke banke u Njujorku, koju niko nigde do tada nije pomenuo!!! Zato bih molila i ostale kolege da napišu na forumu da li je provizija manja ako se koristi Skrill kartica. Takođe, Katarina...ako se to tebi ne desi, molim te napiši na forumu, da bih razmotrila mogućnost promene banke ( Imam račun u Komercijalnoj banci ). Hvala svima unapred :)

 • 0
  Avatar
  katarinajovcic90

  ohhh! da, sad je kasno. cim podignem javljam sta se desilo. 25%? strahota.

 • 0
  Avatar
  Nataša

  Ja prebacujem pare sa Skrill-a na devizni račun u banci Intesa i nikad mi nisu uzeli 25% provizije. Skrill uzima oko 3 evra za prebacivanje, i to je to. Ono što ne valja kod banke Intesa jeste to što im je do sada uvek trebalo 10 ili više dana da mi prebace pare na račun - nikad mi ne bi legle narednog dana kao što aruena kaže.

 • 0
  Avatar
  katarinajovcic90

  a ne moze da se povuce zahtev sad i da se odlucim za karticu?

 • 0
  Avatar
  katarinajovcic90

  Hvala Natasa, utesila si me!

Please sign in to leave a comment.