0

Beste vertalers,

Het was een drukke maand met veel vertaalwerk en nieuwe projecten! Ik ben weer zeer tevreden over de kwaliteit van de vertalingen! Goed gedaan, allemaal!

Maar welke spelfout kwam nu het meest voor deze maand? De meest voorkomende spelfout is het meervoud van ‘café’. De goede spelling is ‘cafés’ — NIET ‘café’s’ of ‘cafees’.

Daarom wil ik deze week aandacht besteden aan de volgende vraag: wanneer gebruiken we accenten in het Nederlands? En hoe worden woorden die eindigen met een ‘accent aigu’ geschreven in het meervoud?

Veel woorden worden in het Nederlands met accenten geschreven, zoals enquête, café, à la carte, rosé, enz. Omdat het Nederlands van huis uit geen taal met dit soort accenten is, zijn bij veel woorden de Franse accenten in het Nederlands verdwenen:

  • abonnee (Frans: abonné)
  • aperitief (Frans: apéritif)
  • controle (Frans: contrôle)
  • debacle (Frans: débâcle)
  • degenereren (Frans: dégénérer) 

Doe altijd een spellingscontrole om te controleren of een woord met een accent geschreven wordt.

Woorden die eindigen met een ‘accent aigu’, zoals café, logé, introducé en saté, worden in het meervoud geschreven met een vaste ‘s’. Het is dus cafés, logés, introducés en satés.

LET OP: Volgens het Genootschap Onze Taal, kent het Nederlands verschillende woorden die op -é eindigen en een persoon aanduiden, zoals logé, employé, attaché en prostitué. Zo gespeld gaat het om de mannelijke variant, die tevens als sekseneutrale vorm wordt gebruikt. Van die woorden op -é bestaat een exclusief vrouwelijke variant op -ee (logee, employee, attachee, prostituee, etc.). 'We hadden gisteren logees' betekent dus dat er alleen vrouwelijke slaapgasten waren, terwijl 'We hadden gisteren logés' in het midden laat of het om mannen of vrouwen of een combinatie ging.

 Het accent aigu vervalt bij de vrouwelijke vorm (logé wordt dus niet logée), omdat het voor de uitspraak niet nodig is. Beide meervoudsvormen – zowel logés als logees – worden zonder apostrof geschreven.

0 comments

Please sign in to leave a comment.